Skip to content

MUP i AKD pozvali građane da aktiviraju mobilni identitet

 fotograf:

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Vlade RH i kao dio programa NextGenerationEU Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) provode projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice.  Iskaznicom druge generacije Hrvatska je postala jedna od najnaprednijih zemalja Unije po pitanju multifunkcionalnosti osobnih dokumenata.

Nova osobna donijela je čak šest noviteta, a ključan se odnosi na povezanost s mobilnom aplikacijom Certilia koja  omogućava korištenje mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata. Mobilni identitet također olakšava i pojednostavljuje korištenje e-usluga unutar e-građana jer omogućava pristup istima i putem pokretnih uređaja, bez računala ili čitača kartice.

Kako bi građani mogli koristiti novu funkcionalnost potrebno je aktivirati eOsobnu (prve ili druge generacije), zatražiti mobilni identitet i instalirati te aktivirati aplikaciju Certilia.

U okviru promotivnih aktivnosti omogućen je jednostavan i brz način aktiviranja eOsobne putem  mobilnih kioska koje možete pronaći na lokacijama policijskih uprava: Bjelovar, Čakovec, Pula, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Vinkovci, Zadar, Zagreb, PP Velika Gorica, a također i na osječkom FERIT-u, kampusu u Osijeku i kampusu Algebre u Zagrebu.

Projekt digitalne osobne iskaznice financira Europska unija iz fonda NextGeneration EU.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno PRIHVAĆAM