Skip to content

Certilia - budućnost mobilnog digitalnog identiteta hrvatskih građana i pouzdano elektronično potpisno rješenje

Projektom uvođenja digitalne osobne iskaznice, kao jednim od strateških projekata Vlade Republike Hrvatske u području digitalne transformacije društva i javne uprave Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., smanjuje se administracija, pojednostavljuju brojne procedure te olakšava komunikacija i svakodnevni život građana.

Uvođenjem nove e-Osobne iskaznice druge generacije početkom kolovoza 2021., Hrvatska se u potpunosti uskladila sa zakonodavnim okvirom Europske unije po pitanju jačanja sigurnosti, ali i postala najnaprednija država u Europi po pitanju multifunkcionalnosti osobnih dokumenata. Uz zadržavanje svih dosadašnjih značajki, nova osobna uvela je čak šest noviteta, zahvaljujući kojima se omogućila puna primjena naprednih tehnologija s ciljem postizanja potpune digitalizacije državne uprave.

Uz certifikate na osobnoj iskaznici koji omogućavaju pristupanje digitalnim uslugama te elektroničko potpisivanje dokumenata, uvođenjem nove e-Osobne građanima je na raspolaganju i korištenje mobilnog identiteta. S obzirom na to da osobna iskaznica služi kao vjerodajnica najviše razine sigurnosti unutar NIAS sustava (e-Građani), mobilni identitet olakšava i pojednostavljuje korištenje e-usluga koje traže visoku razinu sigurnosti te omogućuje pristup istima i putem pokretnih uređaja, bez računala ili čitača kartice. Kako bi građani mogli koristiti novu funkcionalnost, da preko mobilnih uređaja pravovaljano podnose različite zahtjeve državnim institucijama ili sklapaju ugovore s poslovnim subjektima te u punom obimu koriste digitalne usluge, bez potrebe korištenja čitača kartice, potrebno je dobiti udaljeni potpisni certifikat, koji ima istu pravnu snagu kao vlastoručni potpis.

Sve navedeno omogućava besplatna mobilna aplikacije Certilia, koja zamjenjuje dosadašnji čitač kartice prilikom svakog pristupanja digitalnim uslugama i elektroničkog potpisivanja dokumenata. Time korištenje mobilnog identiteta postaje dostupno svim građanima koji aktiviraju elektronički dio e-Osobne, bez obzira imaju li novu ili staru osobnu iskaznicu.

U okviru promotivnih aktivnosti omogućen je jednostavan i brz način aktiviranja eOsobne bez potrebe za korištenjem čitača kartice za njezinu aktivaciju. Mobilni kiosci, osmišljeni s ciljem dodatne pomoći građanima prilikom aktivacije eOsobne, mogu se pronaći na sljedećim lokacijama:

PU bjelovarsko-bilogorska - Gradska uprava Grada Bjelovara, Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 2

PU brodsko-posavska, Slavonski Brod, Ivana Mažuranića 16

PU istarska, Pula, Trg Republike 1

PU karlovačka Karlovac, Trg hrvatskih redarstvenika 6

PU koprivničko-križevačka, Koprivnica, Trg Eugena Kumičića 18

PU međimurska, Čakovec, Jakova Gotovca 7

PU osječko-baranjska, Osijek, Trg Lavoslava Ružičke 1

PU primorsko-goranska, Rijeka, Ulica žrtava fašizma 3

PU sisačko-moslavačka, Sisak, Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 24

PU splitsko-dalmatinska, Split, Trg Hrvatske bratske zajednice 8

PU šibensko-kninska, Šibenik, Velimira Škorpika 5,

PU zagrebačka, Zagreb, Petrinjska 30

PU zagrebačka, Zagreb, Heinzelova 98

PU varaždinska, Varaždin, Ivana Milčetića 10

PU vukovarsko-srijemska, Vinkovci, Glagoljaška 27 b

PP Velika Gorica, Velika Gorica, Matije Magdalenića 2

PU zadarska, Zadar, Put Murvice 9

Algebra kampus, Zagreb, Gradišćanska ulica 24

Kampus Osijek, zgrada FERIT-a, Osijek, Cara Hadrijana 10B

FERIT, Osijek, Kneza Trpimira 2B

Korisnici elektroničke osobne iskaznice prve generacije, koji su aktivirali i koriste elektroničku komponentu, također mogu koristiti mobilnu aplikaciju Certilia, dok građani koji imaju osobnu iskaznicu s čipom, a koji nisu aktivirali digitalni dio osobne iskaznice, ne moraju mijenjati dokument već samo zatražiti novi PIN. U slučaju gubitka inicijalnih podataka za registraciju i aktivaciju, novi podaci (PIN) se mogu zatražiti u bilo kojoj policijskoj upravi.

Osim za korištenje usluga na portalu e-Građani, hrvatski građani mogu koristiti i sve e-usluge država članica EU, a hrvatske udaljene certifikate, uz naknadu i posjedovanje odgovarajućih vjerodajnica, mogu preuzeti i državljani članica EU, s obzirom na to da je nova osobna u potpunosti kompatibilna s njihovim digitalnim sustavima.

Projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice financiran je sredstvima Europske unije odobrene kroz inicijativu NextGenerationEU, kao privremenog instrumenta za poticanje oporavka članica nakon pandemije.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno PRIHVAĆAM